Mısır nedir nerede yetişir ana yurdu neresidir özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

MISIR buğdaygiller familyasından tarım bitkisi (Zea mays) ve aynı bitkinin meyvesi. Anayurdu Meksika ve Peru olan Mısır, birçok ülkede yetiştirilen ve besin olarak kullanılan önemli bir bitkidir. Mısırın dünyadaki ekim alanı, buğday ve pirinçten hemen sonra gelir.

En büyük mısır üreticisi ABD’dir; bu ülke, dünya mısır üretiminin yaklaşık olarak yüzde kırkını üretir; ABD’yi Brezilya ve Meksika izler. Mısır, dik ve yüksek gövdeli, geniş yapraklı, bir yıllık bir bitkidir; çiçekleri bir evciklidir. Kömeç halinde olan erkek çiçekleri, sapın tepesinde bulunur; dişi çiçekler ise, yaprakların koltuklarında ve daha aşağılarda yer alır, sayıları da bir ile on arasında değişir.


Buğdaysı olan meyveleri, genellikle beyaz ya da sarı renktedir. Kalın ve saçaklı olan kökü derine gider. Gövdesi hemen hemen bilek kalınlığında ve boğumludur, boğum aralarının içi boştur.


Yüksekliği bir ile iki metre arasında değişir. Meyveleri, gövdeye sıkıca bağlı olan koçanların üzerinde sıkışık bir biçimde dizilidir. Mısır, tohumların (meyvelerin) dizilişine, görünüşüne ve yapısına göre çeşitlere (tüylü, sert, yumuşak, dişli vb. mısır) ayrılır.


Avrupa’da genellikle dişli ve sert mısır yetiştirilir ve hayvan yemi olarak kullanılır; ABD’de ise daha çok tatlı mısır yetiştirilir ve yiyecek olarak kullanılır.


Mısır, oldukça sıcak iklim isteyen bir bitkidir; çimlenme ancak, sıcaklık ortalaması 10-12°C olduğu zaman gerçekleşir; gelişmesi de bazı ısı ve nem koşullarına bağlıdır. Ayrıca mısır, önemli ölçüde azotlu gübreye gereksinim duyar. Mısırın en yaygın kullanımı, yağ ve un elde etmek için yapılan tane üretimidir; aynı taneler, hayvanlar için de bileşik yemlerin hazırlanmasında kullanılır. Mısır bazen yeşil yem olarak da kullanılır.


Anadolu’da ilk kez sert mısır, sonra patlayan mısır yetiştirildi; diş mısır ise ancak 1860’ta Amerika’dan getirildi. Ayrıca Anadolu’ya uygun bir melez tür geliştirildi. İklim ve toprak koşulları elverişli olduğu için mısır ekimi Anadolu’da çok yaygındır. Mısır humuslu ve alüvyonlu toprakları sever, ilkbaharda ekilir, seyreltme ve çapa ister. En çok mısır üretilen bölgeler Karadeniz ve Marmara bölgeleridir.