Mitoz bölünme nedir evreleri ve özellikleri nelerdir ne işe yarar? canlılar için önemi hakkında bilgi

MİTOZ hücrenin olağan çoğalma biçimi. Bir hücreyi birbiriyle ve ana hücreyle özdeş iki hücreye bölen en yaygın ve en sık görülen hücre bölünmesi şeklidir. Ancak bölünme sonucunda oluşan hücrelerin olgunlaşması ya da farklılaşması söz konusu ise ana hücreyle yavru hücreler arasındaki benzerlik önemli olmayabilir.

Mitoz bölünmede olgular dört evre halinde şöyle sıralanır: Çekirdek içindeki kromozomlar belirginleşirken çekirdek zarı da erimeye ve yok olmaya başlar (profaz, ilkin evre); kutuplardan başlayarak ekvatora doğru bir iğ iplikler ağı oluşur.


Kromozomlar iki kutuptan eşit uzaklıkta ekvator düzleminde toplanır (metafaz, ardıl evre); her kromozom iki eş kromozoma bölünür çiftlerin her biri iğ iplikler doğrultusunda kutuplara doğru yönelir (anafaz, ağan evre);


Kromozomlar kutuplara yaklaşıp toparlanır, her kromozom kümesinin çevresinde yeni bir çekirdek zarı oluşurken iki çekirdek arasında da bir bölme oluşur (telofaz, son evre).


Bütün bunlar olup biterken hücre içindeki organitler de ikiye bölünüp yarısı bir yanda, yarısı diğer yanda yer alır. Bölünme tamamlandıktan sonra her iki yavru hücre beslenip  büyümeye koyulur, yeterli büyüme sınırına varınca ve gerekli ise yeniden mitoza uğrar.