Mildiyö hastalığı nedir nasıl bulaşır nasıl bir hastalıktır? hakkında bilgi

MİLDİYÖ bazı mantar türlerinin bitkilerde yaptığı çeşitli hastalıklara verilen ad. Bu hastalıkların en yaygını ve zararlısı “bağ mildiyösü”dür. “Plasmospora viticola” adlı bir mantarın neden olduğu ve ilk kez Amerika’da ortaya çıkan bu hastalık 1878’de Avrupa’da da görüldü.

Asmaların hastalığa yakalanan bölümlerinde (yaprak, sap, bazen de meyve) ve özellikle yaprakların altında, ince havlı, beyaz, gri ya da mor renkli lekeler belirir. Sonra yapraklar kısmen ya da tamamen kurur ve hastalık ilerlemişse dökülür.


Sürgünlerin, çiçeklerin ve üzüm tanelerinin üzerinde bol miktarda küf belirir ve hasta taneler daha sonra esmerleşir. Hastalık yapan mantar, emeçlerini bitki hücreleri arasına salarak onların zararına beslenir.


Bu emeçler, konidyofor denilen iplikler salar; bunların da konidyum denen ve asalağı etrafa yayan üreme organları vardır. Yelin etkisiyle etrafa saçılan konidyumlar bir damla suda gelişerek zoosporlara dönüşür; hastalığı bu zoosporlar bulaştırır. Asalakla savaşta önleyici önlemler (bordu bulamacı vb.) ön plandadır.