MİKROP mikroskop ya da ultra mikroskopla görülebilen canlılara verilen genel ad. Mikropları inceleyen bilim (mikrobiyoloji), Pasteur’ün bira mayalarından kuduz mikrobu gibi birtakım virüslere kadar çeşitli mikroplar üstünde araştırma yaptığı dönemde kuruldu.
Mikropların morfolojik ve fizyolojik yönden incelenmesi, bunların çeşitli biçimde sınıflandırılmasına yol açtı. Bazı mikroplar tartışmasız olarak bitkiler dünyasından sayıldı (mikroskopik mantarlar vb.); bazı mikropların da hayvanlar dünyasından olduğu görüldü ve bunlara bir hücreli hayvanlar (amipler vb.) adı verildi.
Ancak mikroskopik ölçüde ele alındığında, hayvanlar dünyasını bitkiler dünyasından ayıran özellikler kesinliğini yitirir. Örneğin bakteri ve virüs adı verilen bir kısım mikroplar ne hayvanlar, ne de bitkiler dünyasına bağlanabilir. Bakteriler bitkilerin bazı özelliklerini taşır, ancak tifo basili gibi üzerinde titrek tüycükleri olanlar hareketlidir ve kendi özgül araçlarıyla hareket edebilir.
Morfolojik görüntüleri ancak elektronik mikroskoplarla elde edilebilen virüslerde ise hareket ölçütü işe yaramaz; bunların üremesi için canlı ortamlara gereksinim vardır, ayrıca bunlar billurlaşabilen bazı moleküllerle benzerlik gösterir.
Bu özellikleri nedeniyle virüsleri ayrı bir grup saymak gerekir. Mikroplar, diğer canlılarla ilişkileri yönünden, hastalık yapan asalak mikroplar, hastalık yapmayan asalak mikroplar, çürükçül mikroplar, ortak yaşayan mikroplar diye çeşitlere ayrılabilir.
Günümüzde mikrop terimi çok yaygın olmasına karşın, uzmanların ve doktorların dilinde, bu terimin yerini bakteri, virüs, bir hücreli ve mantar gibi terimler almaya başlamıştır.