Mikrofon nedir nasıl çalışır kim icat etti ne için kullanılır? hakkında bilgi

MİKROFON ses dalgalarından hareket ederek, değişken elektrik akımları elde etmeye yarayan elektroakustik güç ileticisi. David Hughes tarafından bulunan mikrofon aygıtının çalışması az iletken bazı cisimlerin temas dirençlerinin değişimine dayanır.

Mikrofon, uygulama alanında telefon verici olarak önemli bir yer tutar; ayrıca başka alanlarda da (direnç ölçülmesinde, indükleme terazisinde vb.) kullanılır. Ses iletimi için Graham Bell ve Elisha Gray tarafından ilk yapılan mikrofonlar, bir ağızlığın dibine yerleştirilen bir titreşim zarından oluşmuştu.


Bu zarın ortasına, alt ucu hafif asitli suy1a doldurulmuş bir kap içine batırılan ince bir platin çubuk bağlanmıştır; zar bir titreşim hareketi yaptığı zaman, çubukla sıvının dokunma yüzeyi boyunca sistemin elektrik direnci değişiyordu. Pek kullanışlı olmayan bu sıvılı mikrofonların yerine, katı dokunma yüzeyli (kömürlü) mikrofonlar geliştirildi. Kömürlü mikrofonlar da, bir titreşim zarı olan iki elektrot arasına Kömür parçacıkları konarak temas artırılmıştır.


Aygıtın duyarlığını azaltacak biçimde kömürün bir yönde yığılmasını önlemek için, kömür parçacıkları kömürden yapılmış yivli bölmelere konur. Böylece, kömür parçacıklarının hareket yeteneği değişmeden kalır ve mikrofon her konumda duyarlığını korur.


Tıpta, kalp atışlarını dinlemek ve akciğerleri muayene etmek için özel mikrofonlar kullanılır. Radyo yayınlarında kullanılmak için de yeni mikrofon türleri (elektrostatik mikrofon, elektrodinamik mikrofon vb.) yapılmıştır.