MİDE sindirim borusunun yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında kalan torba gibi geniş bölümü. Mide, kaslardan oluşmuş tulum biçiminde geniş bir torbaya benzer. Üst karın bölgesinde derinin hemen altında bulunur; sağında karaciğer, solunda dalak, üstünde diyafram, altında enine kalınbağırsak, arkasında pankreas vardır.
Mideyi yemek borusuna bağlayan deliğe “mide ağzı” denir. Çiğnenmiş besinler, ağızdan mideye, yemek borusu yoluyla geçer. Mide dalgalı devinimlerle bu besinleri yeterince karıştırıp erittikten ve boza kıvamına getirdikten sonra, bağırsağa geçirir. Mideyi onikiparmak bağırsağına bağlayan deliğe de mide kapısı denir.
Mideyi oluşturan kas gömlek 1-2 mm kalınlığındadır ve iki temel kas tabakasından oluşur; uzunlamasına kas tellerinden oluşan dış tabaka, dairesel kas tellerinden oluşan iç tabaka. Bu tabakalardan sonra bir mukoza-altı tabakası, ondan sonra da mukoza gelir. Mukozanın yüzeyi, silindirimsi ve çanaksı hücrelerden bir epitelyum ile kaplıdır. Epitelyumun üzerindeki çukurcukların dibinde değişik tipte salgı bezleri bulunur. Bezlerin çevresinde bir koryon (damar ve bağ dokusu ağı) yer alır. Mide bezleri mukus, pepsin ve kloridrik asit salgılar. Mukozanın derin kısmında ise mukoza kas tabakası bulunur.
Mide, önce besinleri çalkalayıp karıştırarak “mekanik sindirim”i sağlar, sonra “kimyasal sindirim”e geçer. Kimyasal sindirimi gerçekleştirebilmek için mide çeperi üç çeşit salgı çıkarır: Mukus; mide suyu (pepsin ve peynir mayası); kloridrik asit.
Mukusun başlıca görevi şudur: Midenin kendi kendini yemesini önlemek ve mide mukozasını korumak. Örneğin mukus bulunmayan yerlerde mide kendi kendini yer ve ülser meydana gelir. Kloridrik asit, mide suyundaki enzimlerin etkisini kolaylaştırarak sindirime yardımcı olur. Mide suyunda bulunan enzimler şunlardır: Pepsin (albüminleri parçalar); peynir mayası (sütün pıhtılaşmasını sağlar).
Midedeki sindirimin sonucunda “kimüs” oluşur ve boza kıvamında olan kimüs, mideden ince bağırsağa geçer. Sindirim olayı sırasında salgı bezleri salgıda bulunmakta ve mide oldukça bol su çıkarmaktadır. Mideye gelen sinirler, ortasempatik sırt siniri ve parasempatik sinirdir; midenin hareketlerini ve çeşitli salgılarını bu sinirler yönetir.