METEOROLOJİ atmosferdeki hava olaylarını inceleyen ve bu olaylar üzerinde ön saptamalar yapan bilim dalı. Çok eski çağlardan beri atmosfer olaylarına ilgi duyan insanoğlu, önceleri hava gözlemleri yapmakla yetinmek zorunda kaldı.
Meteoroloji, yasalar koyan, açıklamalar getiren, önceden saptamalar yapabilen bir bilim dalı olma özelliğini, ancak 20. yüzyılda, uçakların yapılması ve yerdeki gözlem ağının geliştirilmesi ile kazandı. Yer fiziğinin bir dalı olan meteoroloji, çeşitli bölümlere ayrılır.
Analitik meteoroloji, havanın fiziksel öğelerini (sıcaklık, yel, yağış vb.) inceler. Dinamik meteoroloji, atmosfer hareketlerinin yasalarını ve bu hareketlerle çeşitli hava olayları arasındaki ilişkileri araştırır.
Tarım meteorolojisi, atmosferin tarımsal ürünler üzerindeki etkilerini ele alır.
Tıbbi meteoroloji, havanın insan organizması üzerindeki etkilerini inceler.
Mikroklimatoloji adı verilen meteoroloji bölümü, mikroklimaları ve bu kavramın tarıma, biyolojiye, insan yararına vb. uygulamalarını inceler.
Sinoptik meteoroloji, günlük hava tahminleriyle uğraşır. İklimbilim adı verilen meteoroloji bölümü, toprak düzeyinde atmosferden ayrılan öğelerin uzaydaki dağılımını ya da yerde ve yükseklerde hava tiplerinin uzaydaki dağılımını araştırır vb.