Metan gazı nedir kim buldu ne işe yarar nerelerde kullanılır? üretimi ve kullanım alanları

METAN yanıcı ve hava ile karışık iken patlayıcı gaz cisim. 1778’de Volta tarafından bulunan metan, organik maddelerin mayalanarak ya da yüksek sıcaklıkta kavrularak ayrışmasından oluşan bir gazdır. Bataklık yerlerde çıktığı için “bataklık gazı” da denir.

Bazı petrol bölgelerinde (ABD, Kafkasya) çıkan doğal gazlarda yüzde 98 oranına kadar metana rastlanır. Maden ocaklarındaki grizu, metan ile havanın oluşturduğu patlayıcı bir karışımdır. Havagazında da yaklaşık olarak yüzde 30 oranında metan vardır.


Laboratuvarlarda karbon ve hidrojenden metan üretilebilir, ancak doğal olarak bol bulunması, bu yöntemi uygulamada yararlı olmaktan çıkarır. Laboratuvarlarda üretilen metan, bakırın karbon sülfür ile kükürtlü hidrojen karışımına etkimesiyle ve alüminyum karbürün hidroliziyle elde edilir. Daha saf olarak, metil magnezyum bromürün hidrolizinden elde edilir.


Metan, 0,55 yoğunluğunda, eksi 164°C’ta sıvılaşan, hafif kokulu bir gazdır. Oksijenle ya da havayla karıştırılarak aleve tutulduğu zaman patlar; grizu patlaması ve havagazı ya da mutfak gazı patlaması bunun en belirgin örnekleridir. Metan, çok yüksek bir ısı vererek mavi bir alevle yanar. Bu özelliği nedeniyle, metan, sanayide ve kentlerde ısıtma işlerinde, gaz ocaklarında çok kullanılır (Doğal gazlar). Kullanımı kolay ve temiz bir yakıttır.