MEYAN KÖKÜ fasulyegiller familyasından kökü tatlı bir bitki (Glycyrrhiza) ve aynı bitkinin eczacılıkta ve serinletici içkilerin yapımında kullanılan kökü. Kök sapı çok kalın bir ağaççık olan meyan kökünün yaprakları tüysüdür; beyaz, morumsu ya da mavimsi çiçekleri başak biçimindedir.
Boyu bir-bir buçuk metre kadar olan şifalı meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) Güney Avrupa ülkelerinde yetişir; bunların kökleri silindirimsi ve yatay, kök yüzeyi esmer, içi açık sarıdır.
Suya bastırılan meyan kökünün şerbeti serinletici olur. Meyan kökünün tozu haplarda ve iç yumuşatıcı tozlarda sıvağ olarak kullanılır. Glisirizin bakımından zengin olan meyan balı ise mide kramplarının, mide yanmalarının ve ülserlerin tedavisinde, yüksek dozda kullanılan etkili bir şuruptur.
Boyu bir-bir buçuk metre kadar olan şifalı meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) Güney Avrupa ülkelerinde yetişir; bunların kökleri silindirimsi ve yatay, kök yüzeyi esmer, içi açık sarıdır.
Suya bastırılan meyan kökünün şerbeti serinletici olur. Meyan kökünün tozu haplarda ve iç yumuşatıcı tozlarda sıvağ olarak kullanılır. Glisirizin bakımından zengin olan meyan balı ise mide kramplarının, mide yanmalarının ve ülserlerin tedavisinde, yüksek dozda kullanılan etkili bir şuruptur.