Mercidabık savaşı nedenleri ve sonuçları nelerdir nerede ne zaman kimler arasında yapıldı?

MERCİDABIK SAVAŞI Yavuz Sultan Selim ile Kansu Gayri arasında yapılan savaş. Yavuz, Çaldıran Savaşı’nda Şah İsmail’i yendikten sonra, ikinci bir İran seferine hazırlandı. Bu durumu bilen Şah İsmail, Memluk Sultanı Kansu Gavri’ye bir elçi göndererek sıranın Memluklara geleceğini bildirdi. Bunun üzerine Kansu Gayri, Yakın doğuda yeni bir öğreti (Şiilik) yayan Şah İsmail ile anlaştı ve yanına halife ile Mısır’ın baş kadılarını alarak Halep’e geldi.


Yavuz, bir Memluk seferine daha önce karar vermişti. Çünkü Müslümanların kutsal kentleri Mekke ve Medine Memlukların elindeydi; Müslümanların din başkanları olan Abbasi halifeleri de Mısır’da oturuyordu; bu da Memluklara, islam ülkelerinde bir üstünlük sağlıyordu.

Ayrıca Mısır, yılda iki-üç kez ürün alınan zengin bir ülkeydi; doğu ticaret yolları da Memlukların topraklarından geçiyordu. Yavuz, Şah İsmail tehlikesini ileri sürerek Fırat boylarına kırk bin kişilik bir ordu gönderdi; Fırat Irmağını geçmeleri için Memluklardan izin almalarını istedi, ancak Memluk valileri geçişe izin vermediler.

Bunu fırsat bilen Yavuz, ordusunu toplayarak Suriye üzerine yürüdü; donanmayı da Suriye kıyılarına gönderdi. İki ordu 24 Ağustos 1516’da Mercidabık’ta karşılaştı. Memluk Ordusu yenilgiye uğrayarak dağıldı; Halep’e giren Osmanlı Ordusu, daha sonra buradan güneye doğru ilerleyerek Hama, Humus ve Şam kentlerini de ele geçirdi.