Mercan nedir nerelerde bulunur çeşitleri nelerdir nasıl oluşur nasıl bir canlıdır?

MERCAN selentereler familyasından deniz hayvanı (Corallium rubrum) ve aynı hayvanın iskeleti. Bir polip olan mercanın iskeleti kalkerden çalı görünüşünde ve kırmızıdır. İskeletin üzeri sarkozom denilen yumuşak bir doku ile kaplıdır. Bu dokunun üzerinde bulunan polipler sekiz kolludur. İskelet içindeki büyük bir kanal şebekesi, polipleri birbirine bağlar. Poliplerden çıkan kurtçuklar, koloninin baş polibini oluşturur; koloninin bütün öteki bireyleri tomurcuklanma yoluyla bu polipten türer. Tomurcuklanma özellikle dalların ucunda oluşur ve iskelet gittikçe büyür. Akdeniz kıyılarında özel araçlarla toplanan kırmızı mercanlar, önemli bir ticaret ürünüdür.


Mercanlar okyanuslarda su yüzüne kadar yükselen kayalar oluştururlar; “mercan resifleri” adı verilen bu kayalar ekvatorun her iki yanında sıcak denizlerde, özellikle Pasifik ve Hint okyanuslarında bulunur. Mercan polip öbekleri, 40 m’den daha derine inemez; sıcaklığı 20°C’tan aşağı olmayan çok temiz, yeter derecede oksijenli ve tuzlu sularda yaşar.

Ayrıca resifleri meydana getiren polip öbekleri, kireçli su yosunlarıyla bir arada yaşar ve büyümeleri onlar tarafından desteklenir. Resiflerin oluşumu çok uzun zamandan beri devam etmektedir; yapılan sondajlar, kalınlığı 400 m’ye varan resiflerin bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Mercan resiflerinin en tipik örneği Yeni Kaledonya’yı kuşatan ve “lagün” denilen bir aralıkla bu adadan ayrılan resiflerdir. Diğer resifler, lagünleri çepeçevre kuşatırlar, bu resif halkalarına “atol” denir. Resiflerin en büyüğü Avustralya'dadır. “Büyük Engel” adı verilen bu resif hattı 2 km’den uzundur.

Mercanlar öteden beri süsleme sanatlarında önemli bir yer tutmuş ve her devirde kullanılmıştır. Eskiden özellikle mücevher yapımında geniş ölçüde kullanılan mercanlar, bugün de mücevherlerde kullanılmaktadır. Bu alanda kullanılan üç çeşit mercan vardır: Renkli mercan, canlı mercan ve beyaz mercan. Günümüzde yapay (suni) mercanlar da yapılmaktadır.