Menevişleme işlemi nedir nasıl olur neden yapılır ne işe yarar? hakkında bilgi

MENEVİŞLEME tavlanmış bir madeni parçayı, dönüşüm sıcaklığının altındaki bir sıcaklık derecesinde ısıtma ve sonradan soğutmaya dayanan termik işlem.


Bir çelik tavlandığı zaman, sert ve çok kırılgan duruma gelir; bu nedenle tavlanmış çelikleri, dönüşüm sıcaklığının altında kalmak koşuluyla, yeterli bir sıcaklık derecesinde yeniden ısıtarak bir “menevişleme” işleminden geçirmek gerekir.

Bu işlem, tavlamadan ileri gelen iç gerilimleri ortadan kaldırmak ve çeliğe, fiziko-kimyasal bakımdan kararlı bir yapı kazandırmak için yapılır.

Menevişlenen çeliğin sertliği, çekmeye karşı direnci ve esneklik sınırı küçülür, ancak esneme özelliği artar. Genellikle 300°C ile 700°C arasında olan işlem sıcaklığını ve menevişleme zamanını iyi seçmekle, çeliğe değişik özellikler kazandırmak ve kullanma alanını çoğaltmak mümkündür.

Menevişleme sıcaklığının bazı evrelerinde tavlanmış çelikler, menevişleme kırılganlığı ya da Krupp hastalığı denilen anormal bir kırgınlık gösterir. Bu parçanın kimyasal bileşimine, soğutma hızına ve menevişleme sıcaklığında tutma süresine bağlıdır.

Genellikle nikel-kromlu çeliklerde görülen bu önemli kusuru gidermek amacıyla biraz molibden katılır.