Menenjit nedir neden olur kaça ayrılır nasıl bir hastalıktır? hakkında bilgi

MENENJİT beyin-omurilik zarlarının iltihabı. Baş ağrısı kusma ve ender olarak da kabızlıkla kendini belli eder; omur çevresindeki kasların beyin-omurilik zarları çevresinde kasılması, ensede bir sertlik yaratır ve Kernig belirtisinin ortaya çıkmasına neden olur.


Bu hastalığın tanısı, ancak belden alınan beyin-omurilik sıvısının incelenmesiyle yapılabilir. Bu sıvının irinli ya da duru olmasına göre, menenjit başlıca iki gruba ayrılır:

1. İrinli menenjitler: Bunlar en çok menegokoktan olur (beyin-omurilik menenjiti) ayrıca pnömokok, streptotok vb. mikroplar da menenjit yapabilir; bu çeşit menenjitler, sulfamitler ve mantarlardan elde edilen antibiyotiklerle tedavi edilir.

2. Beyin-omurilik sıvısının duru olduğu menenjitler: Bu grupta en çok tüberkiloz menenjit görülür ve ağır seyreder; belirtileri hafiftir; beyin-omurilik sıvısında Koch basili bulununca kesin tanı konulur; eskiden mutlaka ölümle sonuçlanan bu hastalık, steptomisinin ve izoniyazitin tedavi alanına girmesiyle, öldürücü niteliğini yitirmiştir.

Beyin-omurilik sıvısının duru olduğu öteki menenjitler çeşitli nedenlerden ileri gelir; başlıca neden virüslerdir; bu tür menenjitlere “lenfositli menenjit” adı da verilir, çünkü bu hastalık sırasında: beyin-omurilik sıvısının içinde en çok lenfosit bulunur.