Melezleşme nedir insanlarda bitkilerde nasıl olur özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

MELEZLEŞME farklı iki tür arasında ya da aynı türden iki ırk, iki çeşit arasında yapılan çaprazlanma. Bir tür içindeki çaprazlanmalar en yakın türler arasındaki çaprazlanmalardan çok daha kolaydır. Çaprazlanmalar sonucunda ortaya çıkan melezler döl verme bakımından ayrım gösterir. Bazı melezler döl verir, örneğin koyunla yabani koyun (muflon), köpekle kurt ve evcil ördekle yabani ördekten olan melezler sonuna kadar döl verebilir.


Melezlerin bazıları da kısırdır ve kısırlığın her derecesi görülebilir. Aynı türden olan kuşlar arasında melezleşmelerde genellikle erkek melezler verimli, dişi melezler kısır olur. Memelilerde ise dişi melezler doğurgan, erkek melezler kısırdır. Örneğin erkek katırın kısır olmasına karşın dişi katır bazen doğurur.

Bitkilerde, ayrı iki türün melezleşmesinden elde edilen bitkinin özellikleri her iki tipe de benzer. Genellikle melezleşme aynı cinsin değişik türleri arasında ve özellikle aynı türün değişik çeşitleri arasında olur. Sonuçlar cinsten cinse değişir; melezleşme ya hiç olmaz ya da çok az olur. Değişik familyalar arasında ise melezleşme olmaz. Melezleşme yoluyla meyvelerin ve çiçeklerin çeşidi istenildiği kadar çoğaltılabilir. Bitkilerdeki melezleşme ya doğal olarak rüzgar ve böcekler aracılığıyla olur, ya da insanlar tarafından gerçekleştirilir.

İnsanlar arasında melezleşme çok eski ve yaygın bir olaydır. Günümüzde büyük ırklar çok uzun zamandır insanlar arasında süregelen melezleşmelerin sonucudur. Ancak melezleşme olayları özellikle insan yığınlarının durmadan yer değiştirdiği son üç yüzyılda artmıştır.

Melezleşme, genel olarak aralarında fiziksel (bedensel) yapı bakımından ayrı olan ırklara (siyah, beyaz, sarı) mensup bireylerin birleşmesini belirtir. Fiziksel bakımdan çok değişik olan insan gruplarının birden karışması, melezlik özelliklerinin daha iyi belirmesini sağlar. Melezleşmenin en yaygın olduğu alanlar Amerika Kıtasıdır. Latin Amerika halkının üçte ikisini melezler oluşturur; bu bölgede yerliler, Afrikalılar, Avrupalılar ve Japonlar birbiriyle büyük ölçüde karışmışlardır. Kuzey Amerika’da da: Siyahilerle Beyazların melezleşmesi oldukça yaygındır.