Melez nedir neye denir ne anlama gelir nasıl olur? hakkında bilgi

MELEZ değişik ırklara mensup ana babadan doğmuş olan kimse. Değişik ırklara mensup insanlar zamanla birbirleriyle karışarak melez ırkları oluşturmuşlardır. Günümüzde yeryüzündeki insan türünün büyük bölümünü melezler oluşturmakta, buna karşın zamanla melez ırka da kendi arasında değişikliğe uğramaktadır. Bu genetik etkenlere bağlı bir olaydır.


Genetik etkenler nedeniyle, bazen bir ırk yakın ırklar arasında geçici özellikleriyle ağır basar; bazen yakın ırklardan biri diğerinin özelliklerini siler; bazen de melezler arasında birçok birleşme olduktan sonra belirli oranlarda bir ayrışma, ilk birleşen bireylerin özelliklerine doğru bir dönüş görülür. Beyazlar grubunda boyu uzatan etkenlerden birinin beyaz ırklar arasındaki melezleşme olduğu kabul edilmektedir.

Melezler, ana ve babalarına ait özellikleri karma olarak taşır. Örneğin bir Beyazla bir siyahiden doğan, melez, sütlü çikolata renginde olur; diğer antropolojik özellikleri de, iki etnik yapının ortalamasıdır. Gerçekten de, siyahlık sağlayan genler beyazlık sağlayan genlere baskın değildir; ikisi birleştiği zaman ikisi arası bir renk oluşur. Melezliğin çeşitli dereceleri vardır. Örneğin bir Beyazla bir siyahtan doğana yarı melez, bir Beyazla bir yarı melezden doğana sekizde bir melez denir. İnsanlarda melez ırklar kısır değildir.

Hayvanlardan melez ırklar elde edebilmek için, melezleme yapma (aynı türden farklı ırkların ve çeşitlerin çaprazlanması) gerekir. Melezleme, birleştirilen ırklara ait özellik, nitelik ve yeteneklerin kaynaştırılması amacıyla yapılır. Melezleme (çiftleşme) tutarsa her iki hayvanın yararlı özelliklerini taşıyan bir tip, yani saf bir ırk gibi değişmeden art arda benzer döl veren bir hayvan elde edilir. Melezleme işlemleri çok zaman alan, masraflı ve yorucu işlemlerdir; başarısı da kesin değildir; çünkü yeni ırk kesin bir biçimde sabitleşmedikçe ileride saf tiplerden birine dönüşme tehlikesi her zaman vardır. Bütün bu zorluklara karşın hayvan yetiştiricileri melezleme yoluyla çok sayıda melez ırk elde etmişlerdir.