Megalitler nedir ne anlama gelir ne için yapılır ne işe yarar? hakkında bilgi

MEGALİTLER Tarih öncesi büyük taş anıtlar. Megalitler, yüzyıllar boyu, halkın ve antika meraklılarının ilgisini çekti. Bu anıtlara, önceleri, “Devlerin Mezarları”, “Driud Taşları”, “Peri Bacaları” gibi adlar verildi.


Bu adlar, yapıların kaynağını ve hangi amaçla yapıldığını belirtmek için kullanılan ve hiç bir bilgiye dayanmayan, yakıştırma adlardı. 19. yüzyılın başlarında bu yapılar için “megalit” sözcüğü kullanılmaya başlandı ve megalitlerin Avrupa’da olduğu kadar, dünyanın birçok yerinde de bulunduğu anlaşıldı.

Örneğin İS 7. yüzyıla kadar Japon imparatorlarının mezarları, megalitlerden yapılıyordu. Assam ve Endonezya’da bugün de megalit anıtları inşa edilmekte ve kullanılmaktadır. Bir ara, bazı bilim adamlarınca, bütün megalit anıtlarının birbiriyle bağlantısı olduğu ileri sürüldüyse de kanıtlanamadı.

Günümüzde, megalit anıtları arasında hiç bir ortak bağlantı olmadığı ve megalitlerin dünyanın bir tek yerinde değil ayrı ayrı birçok yerinde icat edildiği kabul edilmektedir. Ağırlıkları yüz tona varan megalitler en çok İngiltere, Fransa ve İrlanda’da bulunur.