Maymun nedir çeşitleri ve özellikleri nelerdir nasıl bir hayvandır?

MAYMUN insan dışında bütün primatlara verilen ad. Maymunlar, Avustralya dışında bütün kıtaların sıcak bölgelerinde yaşarlar. Boyları, bir fare büyüklüğünden bir goril iriliğine kadar değişebilir.


Bu memeli hayvanların, çok büyük ya da çok küçük olanları bir yana, hemen hepsi uzun gövdeli ve uzun kuyrukludur; bazılarında kuyruklar sarılgan ve tutucudur. Kulaklar küçük, baş yuvarlaktır; gözleri ileri bakar ve görüş yeteneği keskindir.

Kafatası oldukça iri ve beyin gelişkindir; mimik kaslarına sahip olduğundan yüz çok hareketlidir. Maymunlar ağaçların üzerinde yaşayan hayvanlardır ancak yerde de yaşayabilirler. Bacakları kollarından kısadır; el ve ayaklarda başparmakla orta parmak karşı karşıya gelir.

Maymunların çoğunda kalça nasırları tüm oturak yerini kaplayacak kadar geniştir. Bütün maymunlar başta bitkiler olmak üzere meyve, böcek, kuş yumurtası, kurtçuk gibi çeşitli maddelerle beslenirler. Maymunlar iki büyük gruba ayrılır: Eski dünya maymunları (dar burunlular) ve yeni dünya maymunları (geniş burunlular).

Jibonlar, goriller ve şempanzeler dar burunlular grubundan olup, Afrika’nın tropikal ormanlarında yaşarlar; Sumatra ve Borneo adalarında yaşayan kırmızı orangutanlar da ayrı gruptandır. Geniş burunlu maymunlar, ötekilere göre oldukça küçük gövdeli hayvanlardır. Bunlar, Güney Amerika’nın tropikal ormanlarında oldukça kalabalık sürüler halinde yaşarlar.