Marul nedir nasıl bir ortamda yetişir çeşitleri nelerdir? kısaca bilgi

MARUL bileşikgiller familyasından sebze (Lactuca). Yaprakları çiğ yenen ve salata yapımında kullanılan marul, kuzey yarım kürede yetişir; bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir, değişik çeşitleri vardır.


Bazı marullarda yapraklar geniş, düz ya da kıvırcık, bazılarında uzun ve etlidir. Tohumları çeşidine göre esmer ya da siyahtır; çimlenme gücünü dört yıl koruyabilir.

Ilık iklim ister, soğuk ve dondan zarar görür. Humusça zengin kumlu toprakları sever, ilkbahar ve sonbaharda ekilir.

Marulun başlıca türleri şunlardır: Acı marul (Lactuca virosa) ve yağlı marul (Lactuca scariola). Türkiye’de yetiştirilen marul çeşitleri: Kara marul, Yedikule marulu (göbekli marul), yeşil kıvırcık salata, göbekli yeşil salata.