MARUL bileşikgiller familyasından sebze (Lactuca). Yaprakları çiğ yenen ve salata yapımında kullanılan marul, kuzey yarım kürede yetişir; bir ya da çok yıllık otsu bir bitkidir, değişik çeşitleri vardır.
Bazı marullarda yapraklar geniş, düz ya da kıvırcık, bazılarında uzun ve etlidir. Tohumları çeşidine göre esmer ya da siyahtır; çimlenme gücünü dört yıl koruyabilir.
Ilık iklim ister, soğuk ve dondan zarar görür. Humusça zengin kumlu toprakları sever, ilkbahar ve sonbaharda ekilir.
Marulun başlıca türleri şunlardır: Acı marul (Lactuca virosa) ve yağlı marul (Lactuca scariola). Türkiye’de yetiştirilen marul çeşitleri: Kara marul, Yedikule marulu (göbekli marul), yeşil kıvırcık salata, göbekli yeşil salata.
Bazı marullarda yapraklar geniş, düz ya da kıvırcık, bazılarında uzun ve etlidir. Tohumları çeşidine göre esmer ya da siyahtır; çimlenme gücünü dört yıl koruyabilir.
Ilık iklim ister, soğuk ve dondan zarar görür. Humusça zengin kumlu toprakları sever, ilkbahar ve sonbaharda ekilir.
Marulun başlıca türleri şunlardır: Acı marul (Lactuca virosa) ve yağlı marul (Lactuca scariola). Türkiye’de yetiştirilen marul çeşitleri: Kara marul, Yedikule marulu (göbekli marul), yeşil kıvırcık salata, göbekli yeşil salata.