Mars gezegeni nedir ne renktir özellikleri nelerdir nerede? kızıl gezegen hakkında bilgi

MARS Güneş sisteminden gezegen. “Kızıl gezegen” de denilen Mars, Güneşe ortalama uzaklığı 228 milyon kilometre olan bir yörünge çizer ve bir Mars yılı 687 Yer günü sürer. Kendi ekseni üzerinde dönme süresi de 24,5 saattir.


Gezegenin 1877’de bulunan çok küçük iki uydusu vardır (Phobos ve Deimos). Venüs’ten sonra dünyamıza en yakın olan gezegendir. Mars’ın çapı 6.790 km, kütlesi ise Yer kütlesinin yüzde on biri kadardır. Gezegenin yüzeyindeki genel çekim, Yerdeki çekimin yüzde otuz sekizi kadardır; yani, Yer de yetmiş kilo gelen astronot Mars’ta yirmi yedi kilo gelir. Seyreltik bir atmosferi vardır. Bu nedenle geceleri dünyamızdan rahatlıkla görünür.

Atmosferinin yapısı Yerinkinden çok değişiktir ve temel bileşeni azot değil, karbon dioksittir; oksijen yoktur; çok az miktarda su buharı bulunur.

Yer ile Mars’ta gece ve gündüz süreleri aşağı yukarı aynıdır. Ayrıca, gezegenin dönme ekseninin eğimi, Yer ekseninin eğiminden çok az büyüktür. Bu nedenle, yıl boyunca gezegenin göğünde Güneş’in yüksekliği değiştiğinden, mevsimler oluşur; ancak Yerdekilere oranla daha uzun süreli olup sıcaklık değişiklikleri çok büyüktür. Gezegenin yüzeyinde sıcak artı 5°C ile eksi 90°C arasında değişir.

Birtakım jeolojik etkinlikler geçirmiş olan Mars’ın yüzeyinde çok büyük bir “kanyon” (4.000 km uzunluğunda 6.000 m derinliğinde) gözlemlenmiştir. Ayrıca hızı yüzlerce kilometreye ulaşan rüzgarların ve şiddetli fırtınaların gezegen yüzeyini etkilediği ve yüzeyinde su bulunduğu saptanmıştır. Mars’ta ilkel bir yaşamın bulunup bulunmadığı şimdilik kesin olarak bilinmemektedir.