MARMELAT şekerle birlikte pişirilmiş meyve ezmesi. Marmelat, meyvenin şeker, pektin ve organik asit ile kaynatılmasıyla imal edilir.
Şeker ve meyve oranı, meyvenin cinsine ve olgunluk derecesine göre değişir. Yarım saat kadar süren kaynama işlemi, ağzı açık kaplarda yapılır.
Kaynama sırasında şekerin ağdalaşmamasına dikkat etmek gerekir; çünkü şekerin ağdalaşması, marmelatın acı bir tat almasına, pelteleşmenin tam olmamasına ve şekerin billurlaşmasına neden olur.
Şeker ve meyve oranı, meyvenin cinsine ve olgunluk derecesine göre değişir. Yarım saat kadar süren kaynama işlemi, ağzı açık kaplarda yapılır.
Kaynama sırasında şekerin ağdalaşmamasına dikkat etmek gerekir; çünkü şekerin ağdalaşması, marmelatın acı bir tat almasına, pelteleşmenin tam olmamasına ve şekerin billurlaşmasına neden olur.