Marmara Denizi yüzölçümü uzunluğu derinliği fiziki özellikleri hakkında bilgi

MARMARA DENİZİ Türkiye topraklarıyla çevrili küçük iç deniz. Yüzölçümü 11.352 km2'dir. Kuzeydoğuda İstanbul Boğazı ile Karadeniz’den, güneybatıda Çanakkale Boğazı ile Ege Denizinden ayrılır. Doğu-batı doğrultusunda uzunluğu 278 km’dir. En geniş yeri, Silivri meridyeni üstündedir (76 km).


Marmara Denizi, doğuya doğru derinliğine sokulan Gemlik ve İzmit körfezlerinde iyice daralır. Denizin güneyinde de Bandırma ve Erdek körfezleri, Samanlı ve Kapıdağ yarımadaları vardır. Marmara’nın kuzey kıyıları doğu ve güney kıyılarında daha az girintili-çıkıntılıdır. Bu kesimlerde körfezler değil, çeşitli büyüklükte bazı koylar vardır. Kuzeybatı kesiminde, Ege Denizi (Saros Körfezi) ile Çanakkale Boğazı arasında Gelibolu Yarımadası bulunur.

Marmara Denizinde, fazla derin olmayan alanlar (kıta platformu ya da şelf) geniş yer kapsar. Denizin en derin noktaları, İzmit Körfezi düzeyinde, doğu-batı doğrultusunda uzanan eksen üstünde yer alır. Bu eksen üstünde rastlanan üç kapalı çukurun derinliği, bin metreyi aşar. Bu çukurlardan en derin olanı ortadakidir (1.335 m, Silivri doğrultusunda). Doğudaki çukurun derinliği 1.225 m’dir (İstanbul adalarının hemen güneyinde); batıdaki çukurun derinliği ise 1.097 m’dir (Tekirdağ doğrultusunda).

Marmara Denizi, Karadeniz’den daha çok, ancak Akdeniz’den daha az tuzludur. Tuzluluk oranı binde yirmi ikidir. Ancak derinlere doğru tuzluluk artar. Sert rüzgarların etkisiyle kuzey ve güney kıyılarında, deniz düzeyinin zaman zaman yükseldiği (en çok bir metre) olur. Karadeniz’den Akdeniz’e geçen suların yer değiştirişi, hemen her yerde sezilebilir. Karadeniz’den Ege Denizi’ne doğru bir yüzey akıntısı, ters yönde de bir dip akıntısı vardır.