La Fontaine Masalları nedir ne zaman yayınlandı isimleri nelerdir?

MASALLAR (Fables) La Fontaine Masalları. Bu masallar 1668 ile 1694 yılları arasında on iki kitap halinde yayımlandı. En tanınmış masallardan bazıları şunlardır: Ağustos Böceği ile Karınca, Karga ile Tilki, Kurtla Köpek, Aslanla Fare, Altın Yumurtlayan Tavuk, Eskici ile Zengin, İnsan ve Yılan, Tavşanlar, Bir Moğolun Rüyası, vb.


Bu masalların konusunu, eski masalcılardan olan La Fontaine, bunları yeniden yazarken, masal türünün ana kuralı olan kısalığı hiç bir zaman gözden uzak tutmamış ; anlatıma canlılık, kıvraklık ve çeşitlilik vermeyi bilmiştir.

La Fontaine göre masalın ana teması olan “kıssadan hisse’ çıkarma matematik bir ölçü değil, her aman erdem kuralı geçerli olamaz. Bazı durumlar kuvvet ve kurnazlığın, dürüstlükten ve adaletten daha geçerli olduğunu göstermektedir.

Fenolon, Lamartine, Rousseau, La Fontaine'in doğruluğu savunmadığını öne sürerek, onu eleştirmişlerdir. Ancak bu eleştiriler Masalların ününü gölgeleyememiştir. Öyleki, Masallar yalnız küçüklerin değil büyüklerin de ilgisini çekecek niteliktedir. Daha önceleri ikinci planda bir tür olan manzum masal türü, La Fontaine'den sonra büyük önem kazanmıştır.