Mikolaj Kopernik kimdir nereli nerede doğdu ne zaman yaşadı neyi icat etti? kısaca hayatı

Mikolaj Kopernik (Latince Copernicus Nicolaus) Polonyalı astronom (1473-1543). Zengin bir tacirin oğlu olarak Torun kentinde dünyaya geldi. Krakow ve Bologna üniversitelerinde öğrenim gördü (1491-1496). Bir yandan astronomi gözlemlerine devam ederken bir yandan da Padova Üniversitesi’nde tıp ve hukuk okudu. 1503’te Ferrari Üniversitesi’nde kilise hukuku doktorası yaptı. 1504’te Warmie’ye dönerek yaşamının sonuna kadar astronomi ile uğraştı ve bu alanda büyük ün kazandı, adını ölümsüzleştirdi.


Dünyanın evrenin merkezi olmadığını diğer gezegenlerle birlikte dünyanın da güneşin çevresinde dolandığını öne süren ilk insan Kopernik değilse bile, onun De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri 6 (1543) adlı eseri, bu konudaki ilk astronomi kitabıdır.

Kopernik bu eseriyle, 1400 yıldan beri astronomi alanında egemen olan Ptolemaios’un “Kitab-al-Macisti”sinin yerini almıştır. Kopernik sisteminde evrenin merkezi güneştir. Merkür, Venüs, Yer (ki o da bir gezegendir), Mars, Jüpiter ve Satürn güneşin çevresinde dolanır.

Gezegen yörüngelerinin ötesinde durağan yıldızların durağan çemberi yer alır. Dünya, güneşin çevresindeki dolanımını bir yılda, kendi ekseni çevresindeki dönüşünü yirmi dört saatte tamamlar. Ancak Kopernik kozmolojisinde de, eski astronomların hep söyleyegeldiği dairesel hareket ilkesi aynen korunur. Gezegen yörüngelerinin daire değil, elips olduğunu anlamak için Kepler'i beklemek gerekmiştir.

Kopernik, 1515’e doğru Orta Avrupa’da ekonomik yıkıntıya yol açan para bunalımı nedeniyle para üstüne de küçük bir inceleme kitabı yazmıştır.