Mantar nedir neden olur nasıl yetişir nasıl bir bitkidir? hakkında bilgi

MANTAR bir bitki türü. Bu bitki türünün yüzbin kadar çeşidi vardır. Mantarlar, kara yosunları, eğreltiler ya da suyosunları gibi tohumsuz bitkilerdir; bir tek hücreden oluşan sporlarla çoğalırlar. Bunlar, tıpkı hayvanlar gibi, çevrede bulunan organik maddelerle beslenirler.


Talli bitkilerden oldukları için bunların talinde kök, gövdeye yaprak yoktur. Diğer talli bitkilerin (suyosunları vb.) tersine, mantarlarda özümleyici boya maddesi de yoktur, bu nedenle, yani klorofilsiz oldukları için, fotosentez yapamazlar. Bundan ötürü, genel olarak başka bitkilerin ve az da olsa hayvanların ya da insanların üstünde, asalak yaşarlar.

Bazı mantarlar organik artıklarla ve süprüntülerle yaşayabilmelerine karşın, bazıları yalnızca canlı organizmalar üstünde yaşayabilirler. Ormanlarda ve çayırlarda yetişen mantar türlerinden bazıları yenebilir. Ancak yenilecek olan mantarların, bu türleri tanıyan kimseler tarafından toplanması gerekir.

Çok küçük mantar türlerinden birçoğu, tarımsal bitkilerin zararlıları arasında yer alır, ancak bazı bitkiler için yararlı olan mantarlar da vardır.