Malazgirt meydan savaşı ne zaman nerede kimler arasında yapıldı? nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi

MALAZGİRT MEYDAN SAVAŞI Anadolu'nun geleceği için Selçuklu Sultanı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romanos Diogenes arasında yapılan savaş. Uzun süreden beri Anadolu’ya akınlar yapan Türk kuvvetleri, Marmara ve Ege kıyılarına kadar ilerlemişlerdi. Bu akınlar yüzünden Bizans İmparatorluğu güç duruma düşmüştü.


Anadolu Türklerin eline geçmek üzere idi. Bu duruma son vermek isteyen Romanos Diogenes, Türk kuvvetleri üzerine saldırıya geçti ve bazı başarılar sağladı. 1071’de Mısır üzerine sefere çıkan Alparslan önce Malazgirt’i aldı, sonra güneye doğru ilerleyerek Halep önlerine geldi. Bu sırada Romanos Diogenes’in doğu seferine çıktığını ve Azerbeycan’a girmek istediğini öğrendi.

Askerlerinin bir bölümünü Suriye’de bırakarak hızla geri döndü; yanındaki kuvvetler az olduğu için, Bizanslılarla hemen savaşmayı uygun bulmadı. Zaman kazanıp yeni kuvvetler toplamak amacıyla Romanos Diogenes’e elçiler gönderdi. Ona yazdığı mektupta dostluk ve barış önerdi. Kuvvetli bir ordusu olan ve ordusuna güvenen imparator, Alparslan’ın önerisini kabul etmeyerek elçileri geri çevirdi.

Bunun üzerine Alparslan savaşmaya karar verdi. Türk Ordusu Bizans Ordusunun üçte biri kadardı; iki ordu Malazgirt Ovasında karşılaştı. Savaş, 26 Ağustos 1071 cuma günü öğleden sonra başladı. Türk Ordusu dört bölüme ayrıldı; iki bölüm savaş alanının yanındaki tepelere, bir bölüm geriye, bir bölüm de Alparslan ile birlikte savaş alanına yerleşti.

İlk saldıran taraf Türkler oldu. Türklerin sayıca azlığına kanan Diogenes karşı saldırıya geçti. Alparslan savaş planı gereğince geri çekilmeye başladı. Bizans Ordusu iyice ileri saflara gelince, tepelerde pusu kuran Türk kuvvetleri düşmanı çember içine aldı. Alparslan da saldırıya geçti. Burada, Bizans Ordusundaki Uzlarla Peçenekler, bir Türk Ordusu ile savaştıklarını anlayınca, Selçuklular tarafına geçtiler.

Geri çekilmek isteyen Bizans Ordusunda karışıklık çıktı. Romanos Diogenes hava kararana kadar savaştı ve yaralanarak tutsak düştü. Alparslan, tutsak imparatora çok iyi davrandı, ona teselli edici sözler söyledi. Savaştan sonra yapılan anlaşmaya göre, imparator, Doğu Anadoluyu Selçuklulara bırakıyor ve her yıl vergi ödemeye söz veriyordu.

Sultan, tutsak alınan Bizans askerlerini serbest bıraktı; Bizanslılar da ellerindeki bütün İslam esirlerini serbest bıraktılar. Antlaşmaya göre ayrıca Bizanslılar gerektiğinde Selçuklulara askeri yardımda bulunacak ve imparator kızlarından birini sultana verecekti.

Malazgirt Savaşı sonunda Anadolu, devamlı olarak göçlerle beslenerek bir Türk yurdu durumuna geldi; İslam dünyası muhtemel bir Hristiyan istilasından kurtuldu. Böylece Malazgirt Savaşı, Türk tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu.