Makineleşme nedir nasıl gelişmiştir faydaları nelerdir? hakkında bilgi

MAKİNELEŞME el emeği yerine makine kullanımının genelleşmesi. Günümüzde sanayileşmiş ülkelerde hızlı bir makineleşme olayı gözlenmektedir. Buna paralel olarak bu olayın çok önemli ekonomik ve sosyal sonuçları ortaya çıkmaktadır. Çünkü işin makineleştirilmesi ve teknik ilerleme, üretimin hacim ve kalitesinde, emekçilerin yaşam düzeyinde, çalışma koşullarında ve ekonominin yapısında önemli değişmelere yol açar.


İş bölümüne bağlı olan makineleşme, bir verim artışına ve dolayısı ile üretimde de büyük bir artışa neden olur. Makine, insanın tek başına yapması mümkün olmayan işleri büyük bir kolaylıkla yapmayı başarır. Üretilen mallar, tamamen özdeş ve değiştirilebilir hale gelir. Bu standartlaştırma, büyük ölçüde ve seri halinde üretimi teşvik eder.

Makineleşme, satış fiyatlarının düşmesine ücretlerin artmasına ve çalışma süresinin kısalmasına neden olur. İşletmeler büyür, ham madde ve enerji kaynaklarına ya da en yakın sürüm noktalarına yerleşir. Böylece büyük kentler oluşur.

Ayrıca makineleşme, tarımsal üretim alanında köklü değişmelere neden olmakta, tarımsal üretimi büyük ölçüde artırmakta ve bu alandaki çalışma koşullarını iyileştirip kolaylaştırmaktadır.