Macellan kimdir neyi bulmuştur ispat etmiştir ne yapmıştır? hayatı hakkında bilgi

Ferdinand Macellan (1480-1521) dünyayı ilk kez dolaşan Portekizli denizci. Soylu bir ailedendi. Hindistan’a gidip gelen gemilerde yıllarca çalıştı ve kaptan oldu. Batıya doğru giderek, Hindistan’a varılacağı düşüncesini benimsedi. Bu amaçla Portekiz kralından yardım istedi: Bu isteğine olumlu bir karşılık alamayınca İspanya’ya gitti (1517).


İspanya kralı, ona yardım etmeyi kabullendi ve emrine 5 gemi ile 256 tayfa verdi. Ayrıca kendisini keşfedilecek ülkelerin valiliğine atadı: elde edilecek gelirin yirmide biri de onun olacaktı. Macellan’ın yönetimindeki filo, 1519’da Atlas Okyanusu’na açıldı. Bu denizi aşarak, Güney Amerika kıyılarını dolaştı. Bu arada gemilerden birini kaybetti.

Bir süre sonra, filo yüksek dağlar arasından geçen dar bir boğaza vardı. Macellan’ın adı verilen bu uzun boğazdan geçerken fırtınaya yakalandı ve bir gemi daha kaybederek boğazı geçti (1520). Büyük Okyanus'a çıktığında deniz çok sakindi.

Macellan, bu denize Pasifik Okyanusu (durgun okyanus) adını verdi. Rüzgar esmediğinden yelkenli olan gemiler yol alamadı; rüzgarın çıkmasını bekleyen Macellan ve mürettabat yiyeceksiz ve susuz kaldılar. Zorlu bir uğraştan sonra Filipinler’e ulaştılar. Burada yerlilerle yapılan bir savaşta Macellan ve arkadaşlarından birçoğu öldü (1521).

Sağ kalanlar, Hint Okyanusu ve Ümit Burnu yoluyla İspanya’ya döndüler (1522). Böylece sürekli batıya doğru gidilerek dünyanın çevresi ilk kez dolaşılmış oldu. Macellan günümüzde insanlık tarihinin en ünlü denizcilerinden biridir.