Likenler nedir nerede yaşar nerelerde bulunur bitki midir özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

LİKENLER bir su yosunu ile bir mantarın ortak yaşamıyla oluşan bitkiler grubu. Ağaç kabukları, taş yapılar, kayalar, tundraların donmuş toprağı, yeni püskürmüş yanardağ lavları gibi suyun kıt olduğu ortamlar likenlerin başlıca yaşama alanlarıdır.


Yavaş büyüyen bu bitkilerin en belirgin özelliği, yaşadıkları ortamda başka bitkilerin bulunmamasıdır. Likende su yosunu üstte, mantar altta yer alır. Su yosununun görevi klorofilli olması nedeniyle fotosentez yoluyla kendisi için gerekli besinleri yapmak, mantarın görevi de bu besinlerin yapılabilmesi için gerekli suyu ve metal tuzlarını sağlamaktır. Buna karşılık, su yosunu yaptığı besinin bir kısmı ile mantarı besler.

Likenler bazen bitki örtüsünün en baskın öğesi olabilir. Tundralarda yetişen bir liken türü (Ciadonia rangiferina) ren geyiklerinin temel yiyeceğidir. Bazı likenlerden boya maddesi elde edilir (Roxella tinctoria). Asya ve Afrika’nın bozkır bölgelerinde yetişen bir liken türünden (Lecanora esculenta) “kudret helvası” denen tatlı bir madde toplanır. Tıp alanında kullanılan liken türleri de vardır.