Leylek nedir ne ile beslenir nasıl bir hayvandır nasıl göç eder? özellikleri kısa bilgi

LEYLEK uzun gagalı, uzun bacaklı ve göçücü kuş (Ciconia). Tüyleri beyaz, kanatlarının ucu siyah, gagası ve bacakları kırmızıdır. Yazın kuzey ülkelerine göçerek oralarda yuvalanıp yavru yapan bir sıcak iklim kuşudur.


Batı Afrika ve Avrupa’dan Sibirya’ya kadar bütün kuzey ülkelerinde yazın görülür. Her yıl Afrika’nın Göller Yöresinden buralara gelir, yuva yapıp yavruladıktan ve onları uçacak duruma getirdikten sonra, ağustosta başlayarak toplana toplana güneye doğru yola çıkar.

Türkiye leylekleri ile birlikte tüm Avrupa leylekleri üç yoldan Afrika’ya göçer. Batıda bir kol İber Yarımadası üzerinden Cebelitarık Boğazını, ortada bir kol İtalya üzerinden Sicilya’yı, doğuda bir kol Balkanlar üzerinden İstanbul ve Çanakkale boğazlarını geçerek Afrika’ya ulaşırlar. Ortadan ve çölleri aşarak Göller yöresine varan leylekler kışı orada geçirdikten sonra ilk baharda (mart) yine kuzeye göçmeye başlarlar.

Arabistan yönünden geldiği için Anadolu’da halk arasında leyleğe “hacı leylek” denir. Erkek ve dişi bir çift olarak damlara, bacalara, ağaçların tepesine yuva yapan leylek, sulak yerlerde yaşayan kurbağa, yılan, balık, fare, salyangoz gibi hayvanlarla beslenir. Bu bakımdan faydalı bir kuş sayılır. Ayrıca uysal yaradılışta bir kuştur, insanlara kolayca alışabilir.