Leonardo Da Vinci kimdir nereli ne yapmıştır ne zaman yaşadı? hayatı ve icatları hakkında bilgi

LEONARDO DA VİNCİ (1452-1519) İtalyan heykeltraşı, ressamı, mimarı ve bilgini. Floransa yakınlarında Vinci kasabasında bir noterin evlilik dışı çocuğu olarak dünyaya geldi. Floransa’da heykeltraş ressam Verrocchio ustanın yanında çırak olarak çalıştı. Heykel ve resim sanatını ondan öğrendi.


Özellikle insan yüzü çiziminde ustalaştı. 1482’de otuz yaşında iken Milano dükünün sarayına gitti. Askeri mühendis, mimar, heykeltraş ve ressam olarak dükün hizmetine girdi. Dükün babasının at üstünde bir heykelini yapmaya girişti, ancak heykelin dökümünü gerçekleştiremedi.

Fransızlar Milano’yu ele geçirip dükü kovunca leonardo da Milano’dan ayrılarak Venedik’e ve Roma’ya gitti. Bir süre sonra 1503 yılında yeniden Floransa’va döndü. Burada sanatının bazı ölümsüz eserlerini yaptı. Mona Lisa portresi ile Anghiari Savaşı adlı freski bunlar arasındadır.

Leonardo mimarlıkla da uğraştı. Ancak Arno Irmağı’nın yönünü değiştirmek için yaptığı planlar başarısızlıkla sonuçlandı. Daha sonra yeniden Milano’ya gitti. Orada bir anıt yaptıktan sonra Roma’ya geçti. O sırada Roma’nın en parlak sanatçısı Raphael idi. Roma’da iken Fransa sarayından davet aldı ve 1515 yılında Fransa’ya gitti.

Leonardo da Vinci, çalışmaları ve buluşlarıyla çağının en özgün adamlarından biridir. Resimde ışık ve gölge oyunlarıyla renk bütünlüğü sağlama yollarını geliştirdi. Fresklerin çatlamadan uzun ömürlü olması için yeni formüller denedi.

Ölümünden sonra bulunan not defterinden anlaşıldığına göre ilerde gerçekleşecek birtakım projeler üzerinde de çalıştı. Bunlar arasında bir su tulumbası, kanal açılmasında kullanılacak bir tarak makinesi, bir denizaltı gemisi, bir paraşüt ve seri üretim yapacak bir atölyenin projeleri bulunmaktadır.

Ayrıca uçmak için birçok plan ve proje tasarladı ve uçma denemeleri yaptı. Anatomi alanında da ilginç resimler çizdi. Böylece yaşadığı çağın adeta bir sihirbazı oldu. Eserlerinin önemli bir bölümü kaybolmuş, bir bölümü ise tamamlanamadan kalmıştır.