Lama nedir türleri nelerdir nasıl bir hayvandır? özellikleri hakkında bilgi

LAMA And Dağları’nda yaşayan memeli geviş getiren hayvan. Guanako (Lama huanaco), vikunya (L. vicugna), alpaka (L. pacos) ve evcil guanako (Lama glana) gibi türleri vardır. Guanakonun, omuz başında yüksekliği 115 cm’yi, ağırlığı 60-70 kg’ı bulur.


Devegillerden olan bu hayvanlar şaşılacak derecede çeviktirler, kayalık arazide, And Dağları’nın sarp yaylalarında güçlük çekmeden dolaşırlar. Yabani olan guanako ve vikunyalar ekvatordan Ateş Ülkesi’ne kadar And Dağları yöresinde on beş yirmisi bir arada sürü halinde dolaşırlar.

Yünü ve derisi için avlandıklarından sayıları gittikçe azalmaktadır. Lama ve alpaka İspanyollar gelmeden önce yerlilerce beslenmişti. Yerliler lama yününden dokuma yapar, sütü ve etiyle de beslenirler. Odun kıt olduğu için gübresi de tezek olarak kullanılır.

Deve gibi yük taşımada kullanılan lamalar da vardır. Alpakaların yünü üstün niteliktedir, bu yünden yapılan kumaşlara da alpaka denir. Deve gibi az besinle yetinebilen bu hayvanlar öfkelendikleri zaman tükürük savururlar.