Kızılhaç nedir merkezi nerede ne zaman kim tarafından kuruldu? hakkında bilgi

KIZILHAÇ savaş kurbanlarına ve doğal afetlerden zarar görenlere yardım amacıyla kurulmuş uluslararası örgüt. 1963 yılında İsviçreli Henri Dunant tarafından kuruldu. Başlangıçta beş kişilik bir komite tarafından yürütülüyordu.


Sonradan örgüt genişleyip pek çok ülke katılınca, merkezi Cenevre'de bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesinin üye sayısı 18’e çıkarıldı ve bunların hepsinin, tarafsızlığı bütün devletlerce kabul edilmiş bulunan İsviçre yurttaşlarından seçilmesi kararlaştırıldı. Dokuz (sadece Kızılhaç’ın konusuna giren anlaşmazlıklarda) hakem rolü oynar ve bu alandaki anlaşmazlıkları çözmeye çalışır.

Kızılhaç anlaşmaya katılan devletlerin ülkesinde kara, deniz ve hava kuvvetlerinden yaralılara sivil halktan savaştan zarar gören sivillere (kadın, çocuk, yaşlı) yardım eder. Siyasal tutukluların ve savaş tutsaklarının korunmasına çalışır. Cinayetleri ve rehin almaları, toplu kıyımları önlemek için çaba gösterir.

Türkiye’de aynı amaçla kurulmuş Kızılay örgütü vardır. Hristiyan ülkelerin dışında kalan ülkelerin de kendilerine özgü bu çeşit yardım örgütleri vardır ve bu örgütlerin hepsi Uluslararası Kızılhaç örgütü'ne üyedir.