Kızılay nedir ne zaman kuruldu ne yapar nereye bağlı? hakkında bilgi

KIZILAY felaketzedelere yardım kurumu. Savaş, deprem, yangın, salgın hastalıklar, sel baskını gibi toplu felaket ve afetlerden zarar görenlere yardım amacıyla kurulmuştur. Türkiye’de Kızılay, diğer Müslüman ülkelerde aynı anlamda Kızıl Ay ya da Hilal, İran’da Kızıl Aslan, Hristiyan ülkelerde Kızıl Haç, Japonya’da Güneş adı verilen benzer amaçlı örgütler uluslararası bir dayanışma birliği kurmuşlardır.


Hangi ülkede büyük bir afet olursa diğer örgütlerce o ülkedeki özdeş örgüte yardım ederler. Türkiye Kızılay Derneği, 19. yüzyılın ikinci yarısında savaşta yaralananlara yardım amacıyla ve Hilaliahmer adıyla kuruldu. 1935’te adı Atatürk tarafından Kızılay’a çevrildi. Dernek bugünkü statüsünü 1953 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konan bir tüzükle kazandı.

Kızılay’ın kan merkezleri, hizmete hazır gezici hastahane donatımları, yurt içinde hasta, yaşlı ve sakat olup çalışmayan yardıma muhtaç kimselere giyecek, yiyecek, para yardımı yapacak örgütü ve bu amaçla açılmış aşevleri vardır.