Kuveyt nerede nasıl bir ülke nasıl bi yer? hakkında bilgi

KUVEYT Orta Doğu’da, İran Körfezinde devlet. Yüzölçümü 17.818 km², nüfusu 4,137 milyon, başkenti Kuveyt. İran Körfezinin batı ucunda yer alan Kuveyt'in kuzeyinde Irak, batısında Irak ve Suudi Arabistan, güneyinde Birleşik Arap Emirlikleri bulunur. Eskiden bir çöl emirliği olarak balıkçılıkla geçinen ülke, 1946’da bulunup işletilmeye başlanan petrol yatakları sayesinde giderek zenginleşti. Petrolü başlangıçta yabancı şirketler, özellikle İngiliz ve Amerikan şirketleri işletiyordu.


1975’te devletleştirilen petrolün yıllık üretimi 100 milyon ton dolayındadır (petrol rezervi ise 10 milyar ton tahmin edilmektedir). Üretilen petrolün çok az bir kısmı rafine edilmekte, geri kalanı ham petrol olarak dışarıya, özellikle batılı ülkelere satılmaktadır. Ülke nüfusu 1950’den bu yana beş kat artmıştır. Bu artışı her şeyden önce Arap ülkelerinden, özellikle Filistin’den gelen göçmenler sağlamıştır.

Filistinlilerin ülke nüfusu içindeki oranı yüzde 25 dolayındadır. Kuveyt yiyecek maddelerinin ve sanayi ürünlerinin tümünü dışarıdan satın almak durumundadır. Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan Kuveyt Emirliği 1899’da İngiliz mandasını kabullendi. Ülkenin Irak ve Suudi Arabistan’la olan sınırları 1921 ve 1922’de saptandı. Emirlik 1961’de bağımsızlığına kavuştu.