Kütle nedir ne ile ölçülür birimi formülü nedir? kısaca bilgi

KÜTLE bir cisimdeki madde miktarı. Maddi bir noktanın kütlesi, o noktayı etkileyen tüm kuvvetlerle o noktaya uygulanan ivmenin değişmez oranıdır. Bu bağıntı F = mg formülü ile ifade edilir. Burada F maddi bir noktayı etkileyen kuvvetlerin tümü, m cismin, yani o noktanın kütlesi, g de o noktaya uygulanan ivmedir.

Aynı sonuç başka türlü de ifade edilebilir. Her cisim boşlukta eşit ivme ile düşer. Buna göre bir cismin ağırlığı P = mg formülü ile belirtilir. Bu demektir ki aynı yerdeki cisimlerin kütleleri ağırlıklarıyla orantılıdır. Bu nedenle günlük dilde çoğu kez “ağırlık” sözcüğü “kütle” anlamına kullanılır. Oysa bir cisme uygulanan ivme ortadan kalkarsa hiç ağırlığı kalmaz (uzayda olduğu gibi) ancak cismin kütlesi yerindedir.

Bağıllık kuramı kütle ile enerjinin özdeş olduğunu ortaya çıkarmıştır. Herhangi bir cisim sistemi, bir enerji salacak herhangi bir değişime uğradığında, kütlesi kaybettiği enerji kadar azalır ve bu enerji şu formülle belirtilir: W = mc2. Bu formülde c, boşluktaki ışık hızını ifade eder.

Sıradan fiziksel ve kimyasal değişim ve tepkimelerde farkedilmeyen bu kütle dönüşümü, büyük enerjilerin açığa çıkmasına olanak veren nükleer değişimlerde belirgin olarak görülür. Öte yandan hareket halindeki bir cismin kütlesi, aynı cismin durağan halindeki kütlesinden büyüktür. Bu bağıntı, v cismin hızı olmak üzere şu formülle belirtilir: