Kuş nedir kaç türü vardır nasıl bir hayvandır özellikleri nelerdir? hakkında bilgi

KUŞ vücudu tüylerle kaplı omurgalı ve kanatlı hayvan. Hepsi birden omurgalı hayvanların bir sınıfını (Aves = Kuşlar) oluşturur. Yaklaşık olarak 20.000 türü vardır. Birkaç aykırı tip (kivi, penguen) dışında hepsi “kuş” olarak tanımlanabilecek çok benzer ortak özellikler taşır: Buna göre kuş, vücut sıcaklığı değişmeyen ve oldukça yüksek olan omurgalı bir hayvandır.


Vücudu tüyle kaplıdır ve bu özellikte tüy başka hiç bir canlıda yoktur. Ağzı gaga biçimindedir ve ağzında diğer omurgalılarınki gibi gerçek diş yoktur. Üzeri kalkerle kaplı yumurta yumurtlar, bununla çoğalır.

Sindirim sisteminde midenin yanı sıra bir kursağı, birde katısı vardır. Ön üyeleri kanat haline gelmiştir, art üyeleri ise bacak halindedir, bunlara bağlı parmaklara basarak yürür. Pek az türü dışında hepsi uçar.

Kuşlar sınıfı yaklaşık olarak yirmi beş takıma ayrılır ve bunlardan Ötücü kuşlar takımı tek başına bütün kuş türlerinin hemen hemen yarısını içerir. Perde ayaklı kuş takımlarının sayısı altı, uzun bacaklılarınki üçtür.

Kuşlarda en ilginç biyolojik olgu uçmaktır, ondan sonra yuvalanma, kuluçkaya yatma ve yavru yetiştirme gelir. Ötme ve göçme de kuşların ilginç yönlerindendir.

Kuşlar yapılarındaki büyük benzerliğe ve özdeşliğe karşın çok değişik ortamlarda yaşamaya uyarlanabilmişlerdir (orman, kıyı, bataklık, dağ, vb.).

Kuşlar arsında insanların evcilleştirip yararlandıkları tür sayısı çok azdır. Tavuk, hindi, kaz ve  ördek evcilleştirilmiş başlıca kuşlardır.

Tavuk etinin, yumurtasının insan beslenmesinde büyük yeri ve önemi vardır. Bu önem tavukçuluk sanayinin gelişmesiyle giderek artmaktadır.