Kulak nedir kaç bölümden oluşur nasıl duyar? hakkında bilgi

KULAK işitme organı ve bu organın, başta bulunan kanat biçimindeki uzantısı. Kulak, işitme organı olarak üç bölüme ayrılır: Dış kulak, orta kulak, iç kulak. Dış kulak, kıvrımlı ve değirmice bir kulak kepçesi ile dış kulak yolundan oluşur. Boru biçimindeki dış kulak yolunun sonunda dış kulağı orta kulaktan ayıran kulak zarı bulunur.


Orta kulak, hava dolu birtakım boşluklardan oluşur. Östaki borusu, kulak davulu ve şakak boşlukları. Östaki borusu orta kulak boşluğunu ağız boşluğuyla birleştirir. Kulak davulunun içinde, seslerin yarattığı titreşimleri kulak zarından iç kulağa ileten bir dizi kemikçik (çekiç, örs, üzengi) yer alır. Şakak boşluklarıysa kulak davulunun çıkmaz uzantılarıdır.

İç kulak, kulağın en önemli bölümü olup şakak kemiğinin içindeki bir dizi boşluktan oluşur. Kemik dolambaç denen bu boşluklar üç bölümdür. Dalız, yarım daire kanalları ve salyongoz. Salyongozun içinde bir zar dolambaç, onun içinde de iç kulak sıvısı yer alır. İç kulak sıvısının içinde de kulak tozu (işitme taşı) denen birtakım oynar parçacıklar bulunur. Dalız ile yarım daire kanallarından dalız sinirleri çıkar. Salyangozda ise işitme organı (korti aygıtı) bulunur. Bu bölümden çıkan sinirlere salyangoz sinirleri denir. Dalızdan çıkanlarla bu ikisi birden işitme sinirini oluştururlar.

Kulak işitme organı olmasına karşın denge duyusunda da önemli rol oynar. Kulakta hem bir ses iletim aygıtı, hem de bir ses algılama aygıtı vardır. Ses iletim aygıtı bir enerji tranformatörüdür: Sesleri kulak kepçesi toplar, dış kulak yolu ile kulak zarına yöneltir. Kulak zarı titreşimleri çekiç kemikçiğine, o örse, O da üzengiye iletir. Üzenginin tabanı iç kulağa açılan oval pencereye yapışıktır. Titreşim onunla iç kulak sıvısına geçer ve oradaki korti aygıtını titreştirir.

Sesleri algılama aygıtı korti aygıtıdır. Korti aygıtı titreşimlerle gelen mekanik enerjiyi sinirsel enerjiye çevirir. Sinir akızı salyangoz siniri ile, işitme sinirine ve o yolla beyindeki işitme merkezine ulaşır böylece işitme olayı meydana gelir.