Kükürt nedir nerede bulunur çıkarılır nerelerde kullanılır? hakkında bilgi

KÜKÜRT limon sarısı renginde katı bir element. Simgesi S, atom numarası 16, atom ağırlığı 32,07, yoğunluğu 2, erime derecesi 115 °C. Eriyince sarı bir sıvı olur, 220 °C’ye gelince kararıp macunlaşır, daha fazla ısıtılırsa 444,6 °C’de yeniden sıvılaşır. Suda erimez, karbon sülfürde erir. Kükürt ısıyı ve elektriği iletmediği için iyi bir elektrik yalıtkanıdır.


Kükürt kolay alev alır ve kısa mavi bir alevle yanar, aynı zamanda kükürtlü bir duman çıkarır. Çok zehirli olan kükürtlü gazlar canlılara zarar verir, doğayı kirletir.

Kükürt saf olarak ya da başka cisimlerle bileşik halinde yanardağların yakınında bulunur. Bunun nedeni yanardağların püskürttüğü kükürt dioksit ve kükürtlü hidrojen gazlarının birleşip çevreye çökelmesidir. Bu nedenle kükürt eski yanardağların bulunduğu Sicilya, Japonya, Louisiana gibi yerlerde çok bulunur.

Kükürt ayrıca birtakım madenlerle birleşik olarak doğal gazların, taşkömürün ve petrölün içinde, kükürtlü hidrojen halinde bulunur. Kükürt çeşitli yollarla billurlaşmış ve şekilsiz (amorf) halde elde edilir. Kimyanın temel ürünlerinden biri olarak kükürtlü hidrojenden (H2S) ya da petrol ve doğal gazlardan (yüzde 5 oranında) çıkartılır.

Kükürdün kullanım alanı geniştir. Kauçuktan lastik ve ebonit yapmakta; kara barut ve kibrit yapımında kullanılır. Tarım ilacı olarak meyve ağaçlarını asalaklardan ya da mantar hastalıklarından korumaya yarar. Bileşikleri de sanayide çeşitli işlerde kullanılır.