Kıtalar nedir kaç tane kıta vardır isimleri nelerdir? hakkında bilgi

KITALAR yeryüzündeki anakaralar. Dünya yüzeyinin % 71'ini denizler, 29'unu karalar oluşturur. Bu kara parçaları coğrafyacılarca altı büyük kıtaya (anakara) ayrılır: Avrupa, Asya, Afrika, Amerika, Okyanusya ve Antartika. Gerçekte bu ayırım tartışma konusu olabilir. Çünkü Avrupa ile Asya’nın doğal bir deniz sınırı yoktur.


Bazı coğrafyacılar Avrupa ve Asya’yı tek bir kıta olarak kabul ederler ve Avrasya adını verirler. Buna karşılık Kuzey ve Güney Amerika, Panama Kanalı ile ayrıldığından ayrı kıtalar sayılabilir. Kıtaların büyüklüğü birbirine eşit olmadığı gibi dünya yüzündeki dağılımları da dengeli değildir. Örneğin Avrupa, Asya, Kuzey Amerika tamamen kuzey yarımkürede bulunmasına karşın Afrika’nın yandan çoğu ve Güney Amerika’nın bir bölümü kuzey yarım kürededir.

Bu kurama göre kıtaların bugünkü durumu geçmişte böyle değildi. Eskiden büyük bir olasılıkla Afrika, Güney Amerika, Avustralya Hindistan ve Antartika tek bir kıtayken sonradan parçalanıp kayarak birbirlerinden uzaklaşmışlardır. Güney Amerika Kıtası'nın Afrika’nın Gine Körfezi’ne tam bir benzerlik göstermesinin yanı sıra anılan karalardaki ortak bitki ve hayvanlar da bunu kanıtlar yöndedir.

200 milyon yılı aşkın bir süre önce bu kara parçalarında yaşayan canlıların kalıntıları birbirlerine benzetmektedir. Bu canlılar kendi başlarına okyanusları aşıp başka kıtaya gidemeyeceklerine göre, eskiden yaşadıkları yerlerin hiç değilse bir kara parçasıyla bitişik olması gerekir.

Ayrıca deniz dibindeki volkanik sırtlar da kıtaların kaymakta olduğuna kanıt olarak gösterilmektedir. Kuzeyden güneye doğru Atlas Okyanus’nun ortasında böyle bir sırtın bulunması sonucu Avrupa ile Amerika’nın yılda birkaç santim birbirinden uzaklaştığı hesaplanmaktadır.