Kıta Sahanlığı nedir ne anlama gelmektedir ne kadar olur? hakkında bilgi

KITA SAHANLIĞI kıyılarda karasuları dışında kalan ve 200 metreye kadar derinlikte olan ya da daha derin olduğu halde denizaltı kaynaklarının işletilmesine olanak veren deniz yatağı ve onun altı. 1948 yılında toplanan Cenevre Uluslararası Deniz Hukuku Konferansında yapılan bu tanıma adaların kıyıları da girer.


Ne var ki tanım tıpkı karasularında olduğu gibi açık denizlere kıyısı olan anakara ve adalar için geçerlidir. Dar bir denizde komşu olan iki ülkenin karasuları nasıl orta çizgiden bölünüyorsa kıta sahanlığının da aynı şekilde bölünmesi gerekir.

Ege Denizinde Türkiye ile Yunanistan arasında kıta sahanlığı konusunda son yıllarda şiddetli bir anlaşmazlık vardır. Yunanistan, tanımı mutlak anlamında ele almakta ve Türkiye'nin çok yakınında olan adalara da bu tanımı uygulayarak Türkiye’ye Ege Denizinde kıta sahanlığı hakkı tanımak istememektedir.

Buna karşılık Türkiye kıta sahanlığının, adındanda anlaşılacağı üzere, önce anakaralara uygulanması gerektiğini vurgulamakta, Ege orta çizgisinin doğusunda kalan Yunan adalarının Türk kıta sahanlığı üzerinde bulunduğunu savunmaktadır. Ege Denizinde petrol bulunma olasılığı anlaşmazlığın çözümünü daha da güçleştirmektedir. Sorun Yunanistan'ın isteği üzerine Uluslararası La Haye Adalet Divanı’na götürülmüş, ancak divan konunun iki ülke arasında çözümlenmesi gerektiği sonucuna varmıştır.