Ksantos antik kenti nerede hikayesi nedir? geçmişi hakkında bilgi

KSANTOS Güneybatı Anadolu'daki Antik Lykia Bölgesinde, Kocaçay ağzından 12 km. içeride bugünkü Kaş'ın Kınık köyünün yakınında yer alan bir ilk çağ kenti. Adını eski Ksantos Çayından alan bu kentin eski Yunanca anlamı “sarı”dır.


Pers egemenliğine kadar bağımsızlığını koruyan Ksantos, Pers Generali Harpagos’un İÖ 515 tarihinde Lykia Bölgesini işgali sırasında, Herodotos’un anlattığına göre kent halkı olağanüstü Kahramanlık göstermiş ve kentin bütün erkekleri düşmanla çarpışarak ölmüşlerdir.

Bu arada kentin kadınları, çocukları ve köleleri mallarını alarak akrapolise çekilmişler, kendilerini ateşe terk etmişlerdir. Sadece Ksanthos Vadisi’nde kalan 80 aile bu katliamdan kurtulmuştur. Büyük İskender’in bölgeyi Perslerden geri almasından sonra Hellenistik dönemde yeniden canlanan Ksanthos, daha sonraları Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürmüştür.

Ksantos’tan günümüze çeşitli dönemlere ait tapınak, tiyatro, zafer takı, kaya mezarları gibi anıtlar kalmıştır. 1883 yılında İngiliz gezgini Charles Fellows tarafından bulunan Ksantos kalıntılarından bazı kabartmalar ve bazı mimari parçalar Londra'daki British Museum’a taşınmıştır.