Krom nedir nasıl elde edilir nerelerde kullanılır? özellikleri hakkında bilgi

KROM çok parlak mavimsi beyaz renkte katı element. Demire ve manganeze benzer. Simgesi Cr, atom numarası 24, atom ağırlığı 52.01, yoğunluğu 7,1. Havada oksitlenmez (paslanmaz). Çok sert bir madendir, ancak 1.600 °C’ye doğru erir.


Doğada serbest halde bulunmaz, en önemli filizi kromittir (kromlu demir). Kurşun kromat da önemli filizlerinden biridir. Krom bileşikleri çeşitlidir: İki değerli olan krom oksitler CrO mavi renkli eriyikler verir, çok kolay oksitlenir, üç değerli krom tuzlarından türeyen kromik oksitler Cr2O3 mor ya da yeşil olur; eriyiği bir asit olan kromik anhidrit CrO3 potasyum asitten oluşur.

Krom sarısı ya da kırmızısı kurşun kromatlardır. Sülfirik asitle karıştırılan potasyum bikromat oksidan olarak kullanılır ve hem boya sanayinde, hem deri tabaklamada işe yarar. Metal halinde krom ve ferrokrom, kromlu demir filizinin, yani kromitin (FeCr2O4) ısıtma yöntemleriyle ya da doğrudan doğruya arklı elektrik fırınında işlenmesiyle elde edilir.

Aşınmaya ve paslanmaya karşı çok dayanıklı olan krom, metal kaplama işlerinde kullanılır (kromaj). Krom alaşımları (nikelkrom, çelikler, vb.) çok dayanıklı olur ve paslanmaz çelikler bu şekilde yapılır.