Kristof Kolomb kimdir nereli ne yaptı nereyi keşfetti? hayatı hakkında bilgi

KRİSTOF KOLOMB (1450 veya 1451-1506) Cenovalı denizci ve kaşif. Yaşamının ilk yılları ve denizciliğe ne zaman başladığı hakkında fazla bilgi yoktur. Dünyanın yuvarlak olduğu batıya doğru gidilirse sonunda Hindistan'a ulaşılacağı yolundaki tasarılarını önce Portekiz’de, daha sonra da İspanya’da hükümdarlara kabul ettirmeye çalıştıysa da uzun süre bunda başarı sağlayamadı. Sonunda Granada’nın alınışından sonra (1492) Castilla Kraliçesi İsabella’nın dikkatini çekti.


Santa Maria, Nina ve Pita adındaki yelkenli üç gemilik bir filotilla ile denize açılmasına izin verildi. Kolomb keşfedeceği tüm topraklara kral vekili ve vali olacaktı. 3 ağustos 1492’de Palos’tan yola çıktı. Atlas Okyanusunda sürekli batıya giderek 11-12 Ekim 1492 gecesi San Salvador adını verdiği Bahamalar’dan Guanahani (bugünkü Watling Adası) olduğu sanılan bir yere ulaştı.

Seferini gene batıya doğru sürdürerek Büyük Antiller’e vardı. Küba ve Haiti’yi keşfetti. Haiti’nin kıyısında bir garnizon kurarak bu garnizona Hispaniola adını verdi ve İspanya’ya geri döndü. Amirallik ve kral yardımcılığına yükseltildi. Çok beklemeden on yedi gemiyle tekrar denize açıldı. Bu yolculuğu üç yıl kadar sürdü (Eylül 1493-Haziran 1496). Dominik’i, Guadoloupe’u, Porto-Piko’yu, Jamayka’yı ve Küba’nın güneybatı kıyılarını keşfetti.

Bu sırada İspanyollar ve Kızılderililer arasında savaşlar başlamıştı. Kolomb’un üçüncü yolculuğunda daha da büyük çatışmalar çıktı. Kolomb bu sırada Orinoco’ya kadar tüm kıyı boyunca ilerledi. Trinidad, Tobago ve Granada adalarına çıktı. İspanyolların yerlilere karşı giriştiği kötü davranışları onaylamadığından görevinden alınarak hapse atılıp, zincire vuruldu.

İspanya’ya dönüşünde kraldan ilgi görmedi. 1502’de tekrar yola çıktı, iki yıl içinde Antillerin keşfini tamamladı. İspanya’ya döndüğünde sarayın desteğini büsbütün yitirdiğini anladı (1504). Kraliçe İsabella’nın ölümüyle tek dayanağını da kaybeden Kolomb yeni bir girişimde bulunmaya cesaret edemedi. Hindistan yolunu bulamadığı için düş kırıklığı ve yoksulluk içinde öldü.