Kıpçaklar kimlerdir ne zaman nerede kuruldu yaşadılar? hakkında kısa bilgi

KIPÇAKLAR eski Türk kavimlerinden biri. Avrupalılarca Kuman adıyla anılırlar. Kıpçaklar 11.-14. yüzyıllar arasında Güney Rusya’da Volga’dan Dniyeper’e kadar uzanan bozkırlarda göçebe olarak yaşamışlardır. Arap ve Fars kaynaklarında bu yerler Deşti Kıpçak adıyla anılır.


Gerçekte ayrı ayrı boylar olan Kıpçaklar'la Kumanlar sonraları karışıp birleştiklerinden bu iki adla anılmışlardır. Ayrıca bu boylar bölgede bulunan diğer Türk boylarıyla da karıştılar. Bizans İmparatorluğunun Kıpçaklar'ı, bölgede daha önce bulunan Peçenek ve Oğuzlara karşı kullanması sonucu Türk boylarının birbirine düşmesi Rusların ve Moğolların işine yaradı.

Kipçaklar Moğol saldırılarına karşın yerlerinden ayrılmadılar. 13. yüzyılda Kıpçak Hanlığı olarak varlıklarını sürdürdüler. Moğol akınları sırasında Kıpçaklar'dan bir bölümü başka ülkelere dağıldılar ya da götürüldüler. Suriye ve Mısır'a tutsak götürülüp satılan Kıpçaklar orada paralı asker oldular ve Mısır’da iktidarı ele geçirerek Memlük Devletini kurdular.

Kıpçaklar Kumanca ya da Kıpçakça denen bir Türk ağzı ile konuşurlardı. Kıpçakça yazılmış birçok eser vardır. Göçebe bir ulus olmasına karşın Kıpçaklar kültürleri ve dilleriyle başka Türk ağızlarını, hatta başka ulusları etkilemişlerdir.

Kırım Ermenileri bile bir zaman Kıpçakça konuşmuşlardır. Kıpçak kültür ve dilini en iyi belirten eser, tek yazma nüsha olarak Venedik Saint Marcus Kitaplığı’nda bulunan Codex Cumaniscustur.