Kozacılık nedir nasıl yapılır? hakkında bilgi

KOZACILIK koza işleme uğraşı. Başta Bursa olmak üzere ipekböcekciliği yapılan Balıkesir, Aydın, İzmit, Elazığ, Diyarbakır, Manisa, Amasya, Hatay gibi illerimizde üretilen kozaların bir bölumü, eskiden beri Avrupa'ya satılıyor, bir bölümü de ipekli kumaş yapımında kullanılmak üzere işleniyordu.


Kozacılığın merkezi Bursa’da eskiden el mancınıklarıyla yapılan koza işleme, 1852 yılında devletçe kurulan modern tesislerde yapılmaya başlandı.

Daha sonra (1888 yılında) yine Bursa’da açılan ipekböcekçiliği İstasyonu’na sağlıklı yerli koza üretme ve kozacılığın denetimi görevleri verildi.

1930’da kurulan Tarım Bakanlığı’na bağlı İpekböcekçiliği Enstitüsü bu konuda çalışmalar yaparak üreticiye yardımcı oldu. Bugün Bursa’da kozalar ipek sanayicilerinin özel kuruluşlarında işlenmektedir.