Kösem Sultan kimdir nerelidir hangi dönemde yaşamıştır nasıl öldü?

KÖSEM SULTAN Mahpeyker (1590-1651) Osmanlı hanedanının ünlü valide sultanlarından biri. Rum asıllı olduğu sanılmaktadır. Bosna valisi tarafından 1. Sultan Ahmed'e yollandı. Müslüman olup Mahpeyker adını aldı.


Güzelliği, çekiciliği ve zekasıyla padişahın gönlüne girerek, hasekilerin en gözdesi oldu. Padişah l. Ahmed’den dört oğlu, iki kızı dünyaya geldi. Oğullarından ikisi (4. Murad ve İbrahim) padişah oldular.

Diğer ikisini (Süleyman ve Kasım) Sultan 4. Murad boğdurdu. Kösem Sultan kocasının ölümü üzerine 4. Murad’ın çocuk yaşta tahta çıktığı 1623 tarihinden ölümüne kadar, ikisi oğlu biri torunu (4. Mehmet) olan üç padişah döneminde sarayda büyük nüfuz sahibi oldu.

Sara entrikaları düzenledi, iktidar hırsı yüzünden oğlunu bile öldürttü, sonunda Turhan Valide Sultan’ın adamlarınca boğularak öldürüldü.

Öldüğünde yıllık geliri 250.000 riyal (yüz bin altından fazla) geliri olan 5 has, 2.700 şal, 20 sandık altın para pek çok mücevher ve eşya bıraktı.

Kösem Sultan bütün bu olumsuz yanlarına karşın hayırsever birisiydi. İstanbul’da ve taşrada yaptırdığı birçok eser (cami, medrese, hamam, çeşme, vb.) vardır.