Kore Savaşı nedir Türkiye hangi taraftaydı ne zaman ve neden başladı sona erdi?

KORE SAVAŞI (1950-1953) Güney Kore ile Kuzey Kore arasında yapılan savaş. Türkiye bu savaşa 4.500 kişilik bir tugay göndererek katılmıştır. Kuzey Kore, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra sınır olarak belirlenen 38. kuzey paralelini aşarak Güney Kore topraklarına girince iki ülke arasında savaş başladı.


Kuzeylilere karşı fazla direnemeyen Güney Kore, Birleşmiş Milletler’e başvurarak yardım istedi. Birleşmiş Milletler’e üye yirmi devletten on beşi askeri yardım, beşi de sağlık gereçleri göndermeyi kabul etti. Türkiye de askeri yardım göndermeyi kabul eden devletler arasında bulunuyordu.

Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin Güney Kore’nin yanında yer alması sonucu savaş Kuzey Kore’nin aleyhine döndü. Bunun üzerine Kuzey Kore’yi destekleyen Çin Halk Cumhuriyeti birlikleri genel saldırıya geçti. Güney Kore askerlerinin bozulması Birleşmiş Milletler kuvvetlerini zor durumda bıraktı.

Türk kuvvetleri büyük bir savunma örneği vererek Birleşmiş Milletler kuvvetlerinin düzenli bir şekilde geri çekilmelerini sağladı. Düşman tarafından kuşatılan Türk Kuvvetleri de bir yarma hareketi ile (Kunuri Savaşı) kuşatmadan kurtulmayı başardı.

1951 yılında başlayan ateşkes görüşmeleri sonucunda anlaşmaya varılarak 38. kuzey paraleli tekrar sınır olarak benimsendi.