KONSERVE bozulmadan uzun süre yenebilir nitelikte kalabilmesi için özel işlemlerden geçirilerek özel kaplarda muhafaza edilen hayvansal ya da bitkisel besin maddesi.
Konservercilikte en çok uygulanan yöntem ısı ile sterilizasyondur. Besin maddeleri eskiden sanıldığı gibi kendi kendilerine bozulmazlar.
Bozulmanın nedeni maddelerin içindeki bazı mikropların (maya) etkisidir. Bu nedenle besin maddeleri kapalı bir kapta 110 °C’a kadar ısıtılarak mikropların ölmesi ve böylece besinin uzun süre bozulmadan kalabilmesi sağlanır.
Bu gerçeği ilk ortaya çıkaran bilim adamı Pasteur’dür. Sterilizasyon dışında konserve yöntemleri de vardır:
Tuzlama, şeker Şurubunda kaynatıp pişirme (reçel), kurutma, vb.
Günümüzde konservecilik bir sanayi halini almıştır. Bozuk konservelerin yenmesi insan sağlığı açısından tehlikelidir. Bazen tehlikeli zehirlenmelere yol açabilir.
Bu nedenle kutularının kapağı dışarıya doğru şişmiş olan konservelerle, kutularının kapağı açıldığında gaz ve koku çıkaran konserveler bozuk olduğundan yenmemelidir.
Konservercilikte en çok uygulanan yöntem ısı ile sterilizasyondur. Besin maddeleri eskiden sanıldığı gibi kendi kendilerine bozulmazlar.
Bozulmanın nedeni maddelerin içindeki bazı mikropların (maya) etkisidir. Bu nedenle besin maddeleri kapalı bir kapta 110 °C’a kadar ısıtılarak mikropların ölmesi ve böylece besinin uzun süre bozulmadan kalabilmesi sağlanır.
Bu gerçeği ilk ortaya çıkaran bilim adamı Pasteur’dür. Sterilizasyon dışında konserve yöntemleri de vardır:
Tuzlama, şeker Şurubunda kaynatıp pişirme (reçel), kurutma, vb.
Günümüzde konservecilik bir sanayi halini almıştır. Bozuk konservelerin yenmesi insan sağlığı açısından tehlikelidir. Bazen tehlikeli zehirlenmelere yol açabilir.
Bu nedenle kutularının kapağı dışarıya doğru şişmiş olan konservelerle, kutularının kapağı açıldığında gaz ve koku çıkaran konserveler bozuk olduğundan yenmemelidir.