Kongo nerede hangi kıtada nasıl bir ülke? hakkında bilgi

KONGO (Halk Cumhuriyeti) Orta Afrika’da devlet. Yüzölçümü 342.000 km2, nüfusu 81,34 milyon, başkenti Brazzaville. Kongo, alüvyonlu ve bataklık Kongo teknesinin kuzey bölümünde yer alır. Bu çukur kesimin kuzeybatısında da art arda platolar ve tepeler uzanır. Batıda Atlas Okyanusu kıyısında dar bir toprak şeridi vardır.


Kıyı bölgesini Kuilu Irmağı’nın aşağı kesimi oluşturur. Zaire (eski Kongo) Irmağı ülkenin doğusunda sınır oluşturur. Ülke topraklarının büyük bir bölümü balta girmemiş ormanlarla kaplıdır. İklim ekvator iklimi olduğundan sıcaklık yüksek, yağış boldur. İklim koşullarının zorluğu ve gelir kaynaklarının azlığı nedeniyle nüfus azdır (km2 başına 4 kişi). Nüfusun çoğu başkent Brazzaville ile liman kenti Pointe-Noire yöresinde toplanmış durumdadır.

Kongo'da halkın geçimi ve ülke ekonomisi tarıma dayanır. Düşük verimli geleneksel tarım ürünlerinin (manyok, darı) yanı sıra şeker kamışı, pamuk, kahve, yer fıstığı, yağ palmiyesi gibi sanayi ürünleri de yetiştirilmektedir. Ancak en önemli gelir kaynağı orman işletmeciliğidir.

Yeraltı zenginlikleri çeşitli ise de (fosfat, demir, altın, kurşun, elmas) çok değildir. Yalnız son yıllarda zengin petrol yatakları bulunmuştur. Sanayi olarak tarım ürünlerini işleyebilen birkaç fabrika vardır. Sanayi mallarını dışarıdan almak zorunda olan Kongo'nun dış ticaretinde en büyük yeri Fransa alır.

Kongo Halk Cumhuriyeti sömürgeciliğin yarattığı devletlerden biridir. 19. yüzyıldan beri Fransız sömürgesi iken 1960 yılında bağımsız bir cumhuriyet oldu. O tarihten sonra arka arkaya birkaç hükumet darbesi ve dört kez yeni anayasa yapıldı.