Kömür nedir nasıl oluşur nerelerde kullanılır nasıl bir enerji kaynağıdır? hakkında bilgi

KÖMÜR içinde yüksek oranda karbon bulunan kara renkli katı yakıt. Bitkilerin bataklıklarda, göllerde birikmesi ve üzerinin kalın toprak tabakasıyla örtülüp havasız ve basınç altında kalması sonucunda oluşur. Oluşum süreci milyonlarca yıl sürer. En eski kömürler Birinci Zaman’ın sonlarına doğru Karbon çağı denen dönemde ve daha sonraları oluşmuştur. Bu eski kömürlere taşkömürü ya da maden kömürü denir. Kömürleşme oranı düşük bir kömür cinsi olan linyitlerse diğerine göre daha yeni sayılır, (Üçüncü Zaman’da oluşmuştur). Bataklık kömürü denen turbalarsa daha yakın zamanın ürünüdür.


Bir başka ömür cinsi de odun kömürüdür. Odunun havasız yerde alevsiz yanmasıyla elde edilir. Bunun için orman aralarında yere kazılan ilkel kömür ocakları kullanıldığı gibi modern odun damıtma fabrikaları da vardır. Odun kömürünün ısıtma gücü taş kömürününki gibi 8.000 kalori dolayındadır. Ormanı bol ülkelerde, ince dalların değerlendirilmesini sağlayan hafif ve ucuz bir yakıttır.

Maden kömürleri içinde en önemlisi ve en değerlisi taş kömürüdür. Sanayi devriminin (18. yüzyıl) temeli olan bu kömür günümüzde de başta gelen enerji kaynaklarından biridir. 20. yüzyılın başında birincil enerji tüketiminin yüzde 90'ı bu kömürden sağlanıyordu. Dünya taşkömür üretimi sürekli olarak artmaktadır (İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki dönemde iki kat artmıştır; 2,5 milyar ton). Bununla birlikte artış her yerde bir değildir. Hatta bir ara petrol ve doğal gazın yaygınlaşmasıyla yirmi yıl kadar kömür üretimi gerilemiştir. Bunda kömür ocaklarındaki damarların azalması ve daha derinlerden kömür çıkarmanın zorluğu da etkili olmuştur.